Головна » 2011 » Грудень » 3 » Тиждень правових подій
17:04
Тиждень правових подій
 ЄСПЛ постановив порушенням Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод недопуск в кримінальному процесі в якості захисника "фахівця галузі права", що не має адвокатського свідоцтва. А  Вищий адміністративний суд отримав нового голову. 24 листопада 2011 Вища рада юстиції призначила Ігоря Темкіжева на посаду голови ВАСУ.
Великий резонанс отримала звістка про підготовку та внесення в Раду урядом законопроекту, яким обмежується мінімальний розмір допомоги на дітей деяким одиноким матерям, одиноким усиновителям, а також матері (батьку) у разі смерті другого з батьків дитини.
Прихований наступ на соціальні права громадян вбачають і в поданні Пенсійного фонду, направленому в КСУ, з проханням про офіційне тлумачення норм Конституції та низки законів. ПФУ ставить питання про обов'язковість передбачених законом соціальних виплат, розглядаючи норми про них у співвідношенні до положень Бюджетного кодексу і правом уряду визначати витрати на соцпотреби суспільства в законах про бюджет.
Ряд законів на минулому тижні були підписаний Глава держави, зокрема, закони: про розширення мережі дозвільних центрів, про видачу підприємцям-фізособам копії ліцензії на кожне з місць здійснення господарської діяльності та про виключення свідоцтв про право на заняття адвокатською і нотаріальною діяльністю з числа дозвільних документів. Підписання останнього обговорювалося в ЗМІ дуже широко, однак, всупереч поширеній думці, цей документ ніяк не скасовує необхідності отримання зазначених свідоцтв.
А ось прийнятий Верховною Радою Закон про зміни до Житлового кодексу, яким визначалися поняття житлової та нежитлової площі, був вдруге ветований, на цей раз - через невідповідність оподаткування квартир, лоджій і балконів принципом соціальної справедливості, в результаті чого більш багаті верстви населення виявляються в привілейованому становищі.
Президент виступив із законодавчою ініціативою створення окремого підрозділу в СБУ - підрозділи контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Від Президента ж надійшла новина про те, що Україні таки внесе зміни до КПК відповідно до рекомендацій ЄС.
Серед інших законодавчих ініціатив - пропозиція позафракційного Ігоря Воротнюка про збільшення терміну повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (що має саме безпосереднє відношення до формування суддівського корпусу України) з 3 до 6 років. Мало того, він вважає за необхідне дозволити їм займати свої пости аж два терміни поспіль.
Депутат Віктор Шемчук (НУНС) звернувся до парламенту з пропозицією надати прокурорам повноваження виносити "застереження про неприпустимість порушення закону посадовими особами та громадянами", тобто реагувати на підготовлюване правопорушення ще до того, як воно мало місце бути.
Олександр Голуб (КПУ) та Павло Климець (ПР) ініціювали законопроект, що дозволяє розміщення реклами вин столових виноградних на радіо і телебаченні без будь-яких часових обмежень.
Єдині норми регулювання розробки, підтвердження відповідності, держреєстрації, виробництва, використання та утилізації медичних виробів виклала у своєму законопроекті про медичні вироби депутат Тетяна Бахтєєва (ПР).
Депутати з партії ПР планують дозволити реалізацію в Україну та ввезення на митну територію України важких дистилятів і скрапленого газу для використання в якості сировини для піролізу у виробництві етилену із застосуванням нульової ставки акцизного податку.
Одні з найцікавіших - пропозиції уряду. Воно внесло в Раду законопроект про наділення АМКУ (для забезпечення доказової бази по справах, які відкрив Антимонопольний комітет) повноваженнями на підставі свого розпорядження про проведення перевірки безперешкодно входити до приміщень підприємств, проводити виїмку документів та інших носіїв інформації, на яких можуть зберігатися докази по справі .
Крім цього, в що йде тиждень уряд затвердив особливий Порядок надання кредитів позичальникам Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". В КМУ також намірилися створити постійно діючу при уряді раду для вирішення проблем об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).
Мінекономрозвитку затвердило нові Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з заготівлі, переробки, металургійної переробки брухту кольорових і чорних металів
Висвітлювалося порталом ЛІГА: ЗАКОН на минулому тижні і змістовне інформаційний лист ВГСУ. Суд акцентував увагу на тому, що: не потрібно згоди боржника на укладання договору поруки; коливання курсу валют не є підставою для розірвання кредитного договору, укладеного з суб'єктом підприємництва.Він також роз'яснив, в яких випадках розмір штрафних санкцій може зменшуватися судом і на які штрафи не поширюється мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Іншим своїм листом ВГСУ роз'яснив, що судовий збір сплачується за правилами нового Закону про судовий збір незалежно від дати подання позову або дати винесення оскаржуваного рішення.
ВАСУ в своєму інформаційному листі № 2198/11/13-11 прийшов до висновку, що з 01.01.2011 р. по 06.08.2011 р. за правопорушення, вчинені до набрання чинності Податкового кодексу, повинен був застосовуватися більш м'який з двох, передбачених для такого правопорушення Податковим кодексом і Законом № 2181 - III, обсяг відповідальності.
Став надбанням гласності листом ПФУ юридичним особам, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, нагадується, що єдиний внесок не входить в систему оподаткування. З листа Казначейської служби можна дізнатися про порядок списання в бухобліку бюджетних установ USB-флеш-носіїв (флешек), а з листа Державної архітектурно-будівельна інспекції Україні - про те, який документ надається при укладанні "договорів на постачання" який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.
На цьому тижні були анонсовані зміна порядку проведення перевірок санепідслужбою (Президент доручив розробити новий законопроект) і зміна порядку визначення вартості активів недержавних пенсійних фондів.
Переглядів: 1272 | Додав: administrator | Теги: закони, указ президента, постанова КМУ | Рейтинг: 0.0/0
[30.04.2017]
Гроші за зекономлену субсидію. (0)
[30.04.2017]
Правило переїзду перехрестя з круговим рухом. (0)
[07.04.2017]
Допомога учасникам війни та бойових дій. (0)
[06.04.2017]
В Євросоюз без віз. (0)
[05.04.2017]
Пом'якшення обмеження на продаж готівкової валюти громадянам. (0)
[21.03.2017]
Побутові товари з гарантією тільки через касові апарати. (0)
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук на сайті
120x90
Друзі сайта
Хороший дополнительный заработок без вложений. Неймовірно
Статистика
Друзі сайту
...
Відвідувачі онлайн
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Цікаві статті
[12.03.2017]
Обмін пошкоджених купюр іноземної валюти. (0)
[31.01.2017]
Пенсія для учасників бойових дій. (0)
[18.10.2016]
Земля для кожного українця. (0)
[17.03.2015]
Нові правила отримання субсидії 2016. (0)
[28.02.2015]
Документи, які дійсні перетину кордону з дітьми. (0)
[10.01.2015]
Порядок отримання фізособами та юрособами інформації з Держреєстру прав на нерухомість. (0)
[21.12.2014]
Шокуючі іновації від Міністерства фінансів для економії державних коштів. (0)
[21.11.2014]
Пенсії та інші соцвиплати переселенцям з Донбасу. (0)
[08.11.2014]
Затверджено Умови прийому на навчання до вузів у 2015 році. (0)
[23.09.2014]
Гарантовані державою пільги учасникам АТО а також членам їх сімей. (2)