Головна » 2015 » Березень » 3 » Засідання Верховної Ради України 2 березня 2015 року.
09:42
Засідання Верховної Ради України 2 березня 2015 року.

2 березня 2015 року Верховною Радою України в цілому було прийнято такі законопроекти:

 2213     У     Проект Закону про внесення змін до статей 165 і 252 Податкового кодексу України.

Законодавчим актом звільнено від оподаткування податком на доходи фізичних осіб благодійні організації (їх філії, представництва), за встановленим Кабінетом Міністрів України переліком, які матимуть право надавати благодійну допомогу без оподаткування у будь-якому розмірі громадянам, які мешкають (мешкали) на території проведення антитерористичної операції, а також в АР Крим, та/або вимушено покинули місце проживання населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція та територію АР Крим, та які взяті на облік у органах  соціального захисту населення України.

Законом також збільшено ставку рентної плати з 20% до 70% на природний газ, що передається для потреб населення.

Разом з тим, при видобуванні газу з нововведених свердловин (після 1 серпня 2014 року) та зареєстрованих в Державному реєстрі нафтових та газових свердловин протягом двох років з дати внесення таких свердловин до Реєстру  буде застосовуватися  понижуючий коефіцієнт в розмірі 0,55 від запропонованої ставки ренти. У цьому разі ставка буде становити 38% замість 70%.

 

 2209     У     Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Законом, зокрема, шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України, за рахунок видатків, що здійснюються з Державного бюджету України, вирішено фінансувати загальноосвітні навчальні заклади державної форми власності згідно з переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України. Також надано право Кабінету Міністрів України здійснювати розподіл і перерозподіл загальних обсягів субвенцій, передбачених статтями 1032-1035 цього Кодексу, між місцевими бюджетами, що обумовлено, як зазначено у супровідних до проекту документах, "відсутністю механізму додаткового розподілу і перерозподілу такої субвенції". Законом також уточнюються положення щодо фінансування у 2015 році нових державних органів, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, а також вносяться правки технічного характеру.

 2212     У     Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення .

Законодавчим актом внесено зміни до порядку призначення пенсій за віком на пільгових умовах і за вислугу років, а також виплати пенсій працюючим пенсіонерам.

Законом, зокрема, встановлено:

поступове підвищення пенсійного віку на 5 років для жінок, яким призначаються пенсії за віком на пільгових умовах і пенсії за вислугу років.

Збільшення страхового стажу, необхідного для призначення таких пенсій і для чоловіків і для жінок на 5 років. Крім того, для окремих категорій на 5 років збільшуються вимоги щодо необхідного стажу вислуги років;

провести перерахунок пенсій у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від факту роботи пенсіонера. Відповідно до запропонованих змін необхідно буде провести перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 грудня 2015 року;

обмежити виплату пенсії працюючим пенсіонерам. У період роботи пенсіонера виплачуватиметься пенсія у розмірі 85%, але не менше за розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Норма діятиме з 1 квітня 2015 року до 1 січня 2016 року;

Законом не обмежено пенсії для працюючих чорнобильців, працівників металургійної і хімічної промисловості, державних органів, органів місцевого самоврядування тощо), які є:  інвалідами I та II групи; інвалідами війни III групи; учасниками бойових бій, у тому числі учасниками АТО; членами сімей загиблих(померлих) учасників бойових дій.

Законом обмежено пенсії працюючим суддям, як і державним службовцям, зокрема, встановлено, що максимальний розмір пенсії для суддів становить 10 мінімальних пенсій за віком.

Законом встановлено, що у період роботи на інших посадах пенсії, призначені відповідно до цих законів (крім військовослужбовців), виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) працюючим пенсіонерам, поширюватиметься на пенсіонерів незалежно від часу призначення пенсії.

При цьому, обмеження щодо виплати пенсій, не застосовується на особливий період до осіб, які займають посади державних службовців в Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах та безпосередньо виконують функції із забезпечення обороноздатності держави та пенсії яким призначено відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Законодавчий акт набуде чинності 1 квітня 2015 року.

 

 2211     У     Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо посадових осіб органів доходів і зборів).

Законодавчим актом передбачено припинення виплати пенсій посадовим особам органів доходів і зборів у період їх роботи в цих органах а також скасовано виплату одноразової допомоги (за рахунок коштів Фонду соціального страхування України з подальшим стягненням цієї суми з винних осіб) сім'ям у разі загибелі посадової особи вказаного органу, а також, самим посадовим особам у разі заподіяння їм під час виконання службових обов'язків тяжких, легких чи середньої тяжкості тілесних ушкоджень (зміни до статті 590 цього Кодексу).

 

 2210     У     Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо посадових осіб контролюючих органів).

Законодавчим актом передбачено припинення виплати пенсій посадовим особам контролюючих органів у період їх роботи в цих органах, а також скасовано виплату одноразової допомоги (за рахунок коштів Фонду соціального страхування України з подальшим стягненням цієї суми з винних осіб) сім'ям у разі загибелі посадової особи контролюючого органу, а також самим посадовим особам у разі заподіяння їм під час виконання службових обов'язків тяжких, легких чи середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

 2147     У     Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік".

Закон підготовлений Кабінетом Міністрів України "з метою забезпечення виконання абзацу 2 пункту 3 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" за результатами впровадження змін до законодавства, на основі яких сформовано Державний бюджет України, та перемовин з міжнародними фінансовими організаціями" та "базується на попередніх заходах, які мають бути включені до проекту нового Меморандуму про економічну і фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом враховуючи поточний розвиток економіки, результати впровадження Урядових реформ".

 

 2085     П     Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб.

Законодавчим актом внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу зміни, якими суттєво посилено відповідальність пов'язаних із банком осіб.

Законом посилено адміністративну відповідальність керівників банків, кінцевих бенефіціарних власників банків або інших осіб, які відповідно до закону можуть бути об'єктом перевірки Національного банку України, за порушення нормативно-правових актів Національного банку України, у тому числі подання недостовірної (неповної) звітності, зокрема щодо якості активів, проведення операцій із пов'язаними з банком особами, суті операцій, або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.

 1863     Д     Проект Закону про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці).

Законодавчим актом з метою стимулювання легалізації доходів платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування зменшено навантаження на фонд оплати праці шляхом запровадження коефіцієнту 0,4 до розміру єдиного внеску у 2015 році, та коефіцієнт 0,6 до розміру єдиного внеску у 2016 році, за умови:

а) база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків у порівнянні з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу;

б) після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу в звітному місяці складе не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;

в) кількість застрахованих осіб у звітному місяці не перевищує 200% середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014. Дана умова не застосовується до фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичних осіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

Законом також визнано таким, що втратив чинність пункт 3 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці".

  2263     У     Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо соціального захисту дітей).

Законодавчим актом з 1 квітня 2015 року підвищено розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпечених сімей віком до 13 та від 13 до 18 років, у розмірі 250 гривень та 500 гривень відповідно.

 

 0934     Д     Проект Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності.

Закон регулює суспільні відносини у сфері ліцензування видів господарської діяльності, визначає виключний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлює уніфікований порядок їх ліцензування, нагляд і контроль у сфері ліцензування, відповідальність за порушення законодавства у сфері ліцензування видів господарської діяльності.

Зокрема, згідно із законом, формування та реалізацію державної політики у сфері ліцензування у встановленому цим законом порядку здійснюють: Кабінет Міністрів України - шляхом прийняття нормативно-правових актів у сфері ліцензування; спеціально уповноважений орган з питань ліцензування; органи ліцензування.

Також за основу було прийнято такі законопроекти:

2214     У     Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

 2259     У     Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів.

Законопроектом  передбачається підвищити рівень захисту прав інвесторів шляхом:

запровадження похідного позову (право міноритарного акціонера подати позов в інтересах товариства про відшкодування збитків);

впровадження відповідальності посадових осіб господарських товариств у випадку завдання шкоди товариству їхніми неправомірними діями;

встановлення порядку визнання правочину, вчиненого посадовою особою, недійсним та повернення прибутку, отриманого за результатами такого правочину;

надання права позивачу на отримання відшкодування від товариства своїх витрат у зв’язку з судовим розглядом справи за позовом до посадової особи товариства про відшкодування завданих товариству збитків – у межах фактично одержаних товариством сум;

створення умов для переходу квазі-публічних акціонерних товариств у приватну форму;

введення інституту "незалежних директорів", які будуть представляти інтереси міноритарних акціонерів у публічних акціонерних товариствах;

встановлення детального регулювання угод із заінтересованістю, яке буде враховувати інтереси всіх акціонерів.

 

 

Переглядів: 5084 | Додав: administrator | Теги: Засідання Верховної Ради України 2 | Рейтинг: 0.0/0
[30.04.2017]
Гроші за зекономлену субсидію. (0)
[30.04.2017]
Правило переїзду перехрестя з круговим рухом. (0)
[07.04.2017]
Допомога учасникам війни та бойових дій. (0)
[06.04.2017]
В Євросоюз без віз. (0)
[05.04.2017]
Пом'якшення обмеження на продаж готівкової валюти громадянам. (0)
[21.03.2017]
Побутові товари з гарантією тільки через касові апарати. (0)
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук на сайті
120x90
Друзі сайта
Хороший дополнительный заработок без вложений. Неймовірно
Статистика
Друзі сайту
...
Відвідувачі онлайн
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Цікаві статті
[12.03.2017]
Обмін пошкоджених купюр іноземної валюти. (0)
[31.01.2017]
Пенсія для учасників бойових дій. (0)
[18.10.2016]
Земля для кожного українця. (0)
[17.03.2015]
Нові правила отримання субсидії 2016. (0)
[28.02.2015]
Документи, які дійсні перетину кордону з дітьми. (0)
[10.01.2015]
Порядок отримання фізособами та юрособами інформації з Держреєстру прав на нерухомість. (0)
[21.12.2014]
Шокуючі іновації від Міністерства фінансів для економії державних коштів. (0)
[21.11.2014]
Пенсії та інші соцвиплати переселенцям з Донбасу. (0)
[08.11.2014]
Затверджено Умови прийому на навчання до вузів у 2015 році. (0)
[23.09.2014]
Гарантовані державою пільги учасникам АТО а також членам їх сімей. (2)